VOORJAARSACTIE - GRATIS BEZEM BIJ DE PLUKADDERS!

Van Eldik Ladders bij Binnenste Buiten

Van Eldik Ladders bij Binnenste Buiten

Binnenste Buiten

Het programma Binnenste Buiten maakte opnames in de werkplaats bij van Eldik Ladders. Die dag maakte wij een houten driepootladder

Van Eldik Ladders uitgelegd

Ben-Jan en Dirk van Eldik legden in eenvoudige stappen uit hoe een ladder gemaakt wordt. Eerst selecteert Dirk het hout. Vervolgens worden de houten balken geschaafd. Daarna worden de gaten in de bomen van de ladder gefreesd waar de sporten inkomen. Ben-Jan legt voor het gemak nog even uit wat het verschil is tussen een sport en een trede. Dirk legt de ladderbomen in een speciaal daarvoor gemaakt mal. Nadat de sporten in de gaten zijn gelegd wordt de mal met een machine in elkaar geperst. We zien daarna dat de mannen met deuvels en lijm de sporten vast op hun plek zetten.

Generaties van Eldik Ladders

Vader Jan van Eldik komt ook nog even de werkplaats in. Hij vindt het mooi dat zijn zoons het vak hebben overgenomen. De allerjongste generatie mogen ook nog even vertellen of zij denken het werk van hun vaders over te nemen. Nadat de houten driepootladder zorgvuldig in de lijnolie is gezet wordt de ladder gekeurd door de hele familie.

Uitzending terugkijken?

Je wilt de uitzending vast nog een keer bekijken. Dat kan, op de pagina Binnenste Buiten van KRO-NCRV is de uitzending in zijn geheel terug te kijken. Ook is het mogelijk om alleen het stuk over Van Eldik Ladders uit Ochten terug te kijken. Die uitzending vindt je hier

Zelf kijken

Vind je het leuk om zelf een keer te kijken in onze werkplaats? of wil je een driepootladder kopen? Kom dan gerust een keer langs in Ochten. De koffie staat klaar.