Hoe ver mag een ladder uitsteken op de auto?

Hoe ver mag een ladder uitsteken op de auto?

Ga je een ladder vervoeren op het dak van je auto? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om dit veilig te doen.

 

De officiële regel om een ladder op het dak van je auto te vervoeren

Dit is wat de wet zegt over het veilig vervoeren van je ladder op een auto:

De lading mag aan de achterzijde niet meer dan de helft van de lengte van het voertuig uitsteken, met een maximum van vijf meter vanaf het hart van de achteras. Steekt de lading aan de achterzijde meer dan één meter uit, dan moet deze worden voorzien van een markeringsbord.

Zo zit het dus officieel. Maar je moet op veel meer zaken letten om de ladder veilig te kunnen vervoeren.

 

Goede bevestigingsmaterialen

Een eerste vereiste is goede dak dragers (imperiaal). Een stevige set dragers is het eerste begin bij het vervoeren van klimmaterialen. Daarna moet je de ladder stevig vastzetten. Hier zijn speciale beugels voor te verkrijgen. Echter is het goed vastzetten van de ladder met spanbanden ook voldoende. Let daarbij op dat de ladder niet naar voren, maar ook niet naar achteren kan schuiven wanneer je optrekt of hard moet remmen.

 

Het gewicht op je auto

Het gewicht van een ladder valt reuze mee. Dus daarvoor heb je eigenlijk geen belemmeringen wanneer je een enkele ladder op het dak van je auto legt. Kijk goed naar het gewicht wat je dak dragers maximaal mag hebben.

 

Veiligheid voor je omgeving

Heb je de ladder op het dak van je auto en steekt hij uit? Let dan goed op je omgeving. Het deel dat uitsteekt zwenkt verder uit dan je denkt. Daarbij zou je fietsers of voetgangers kunnen raken wanneer je een bocht moet nemen met je auto. Ga je achteruit inparkeren? Laat dan iemand met je meekijken aan de achterzijde van de auto. Zo voorkom je dat je iets of iemand raakt. Dat geldt ook wanneer je vooruit inparkeert. Doordat de ladder aan de achterzijde uitsteekt kan het zijn dat hij over de weg uitsteekt. Dan wil je zeker zijn dat dit veilig kan.