Hoe plaats je een houten trap?

Hoe plaats je een houten trap?

Hoe plaats je een houten trap

Je hebt een mooi houten trap aangeschaft bij Van Eldik Ladders. Nu moet je de trap gaan plaatsen tegen je verdieping. Maar hoe doe je dat. We leggen het je hier stap voor stap uit.

Voorbereiden van het plaatsen van een trap

Bij de levering van de trap heb je een aantal materialen van ons gekregen. Hierbij gaan we ervan uit dat je een bevestigingsrail en een set haken hebt besteld. Wanneer je dit niet hebt gedaan en de trap los wilt plaatsen dan kan dat natuurlijk ook. Hiervoor is het alleen belangrijk dat je trap stevig op een vlakke ondergrond staat.

Heb je dus de rails en haken dan zie je de volgende materialen:

- De houten trap

- De bevestigingsrail met daaraan twee bevestigingsklemmen.

- 2 Haken

- 4 bouten

- 4 schroeven

Wat heb je zelf nodig:

- Schroefmachine met kruiskop bitje.

- Houtboor of steenboor (afhankelijk van waar de rail tegenaan komt) van 6mm

- Sleutel 13

- Potlood

- Waterpas

- Een (houten) keukentrap

- Misschien wat hulp van een tweede persoon (en dat is wel zo gezellig!)

Je hebt nu alle spullen om het plaatsen van de houten trap mogelijk te maken.

Meten en aftekenen

Afhankelijk van waar je de trap tegenaan gaat plaatsen bepaal je eerst de hoogte van de rail. Dat doe je door de trap eerst vrij tegen de opgang aan te plaatsen. Zorg dat de trap goed is geplaatst. Daarna houdt je de rail op de muur zodat de rail tussen de trap en de muur inzit. Zorg er nu voor dat de bovenzijde van de trap los komt van de verdieping. Dit dit doe je door de rail te verschuiven. Wanneer je tevreden bent met de positie dan teken je de hoogte af. 

Verwijder nu de trap. Pak de waterpas en het potlood erbij. Plaats de rail op de positie die je net hebt bepaald. Houdt de waterpas er bovenop. Wanneer de bevestigingsrail waterpas is teken je de vier gaten af met het potlood. Nu kun je de gaten gaan voorboren.

Heb je de gaten geboord? Schroef de rail dan vast aan de muur. We gaan nu verder met de haken.

Het plaatsen van de haken op de houten trap

Zet de trap tegen de rail aan in de juiste positie. Neem 1 haak en hang deze aan de rail. Schuif de haak nu voorzichtig tussen de rail en de houten trap. Als de haak goed zit zet je aan de onderzijde van de haak een streep op de houten trap. Herhaal dit met de andere haak op de andere zijde van de trap.

Leg de trap nu op een vlakke ondergrond. Plaats de haken op de trap precies op het lijntje wat je net gezet hebt. Teken met potlood de gaten af op het hout. Dat zijn er twee per haak. Haal de haken weg en boor nu de gaten voor. Dit doe je met de 3mm boor.

Vervolgens schroef je de haken vast aan de houten trap.

Je Van Eldik Ladders houten trap is klaar voor gebruik

De bevestigingsrail zit op de juiste positie? Je hebt de haken vastgezet op de trap? Dan is het nu tijd om de trap op te hangen. Pak je trap op en haak de haken over de rail. Gefeliciteerd! Je bent nu klaar om de trap te gebruiken. Kom je er tijdens het plaatsen niet helemaal uit? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers.