Wat is het verschil tussen een trap en een ladder?

Wat is het verschil tussen een trap en een ladder?

Van Eldik ladders maakt sinds 1891 houten ladders, zoldertrappen en keukentrappen. Maar wat is nu het verschil? Wanneer gebruik je een trap en wanneer gebruik je een ladder? Dat gaan we je uitleggen in deze blog.

Ladder

Een ladder heeft sporten en bomen. Een sport is het horizontale stuk hout waarop je staat. Niet zomaar een stuk hout natuurlijk, het is ontzettend stevig! De bomen zijn de verticale “balken” waartussen de sporten bevestigd zijn. De sporten hebben een optrede van 25 cm. De optrede is de afstand tussen de sport en de bovenkant van de volgende sport. Onze langste ladder heeft maar liefst 23 van deze sporten. Kom je dan nog niet hoog genoeg dan hebben we ook nog ladders die uitschuifbaar zijn.

Trap

Waar een ladder sporten heeft, heeft een trap treden. Treden verschillen van een sport omdat ze vlak zijn. Ze hebben daarnaast een breder stavlak. Dit stavlak is 8 centimeter. Je staat dus lekker comfortabel op een trap. De optrede is 20 centimeter. Dat is dus 5 centimeter minder dan bij een ladder. Waar bij de ladder de “balken” bomen heten worden ze stijlen genoemd bij een trap. Deze stijlen zijn breder dan de bomen van een ladder. 

Wanneer gebruik je een trap of ladder

De trappen zijn breder dan een ladder. Daardoor zijn trappen minder makkelijk verplaatsbaar. Een ladder berg je daardoor weer makkelijker op. Over het algemeen kun je stellen dat je een ladder gebruikt wanneer je een redelijke grote hoogte moet overbruggen en de klus niet lang duurt. Denk aan het wassen van de ramen of schilderwerk. Een trap gebruik je wanneer je wat langer op één plek bezig bent met je klus. Op een trap sta je wat comfortabeler.

Twijfel je of je een ladder of trap moet nemen. Bel ons dan even, we voorzien je graag van advies!