Wanneer is een ladder of trap veilig geplaatst

Wanneer is een ladder of trap veilig geplaatst

Een ladder of trap zijn handige hulpmiddelen om hoogtes te overbruggen. Uiteraard is het belangrijk dat dit veilig gebeurd. Het is dus goed om te weten hoe je een ladder of trap veilig plaatst en gebruikt.

Het is van groot belang dat de ladder of trap op de juiste manier is gemaakt. Wanneer je een ladder op de goede manier neerzet moet je wel zeker weten dat deze op de goede manier is gemaakt met de juiste materialen. De constructie moet zo zijn dat bij gebruik er geen risico is voor de gebruiker.

Het plaatsten van een ladder wijkt af van het plaatsen van een trap. Een trap kun je immers in een vrije ruimte zetten terwijl je bij een ladder altijd een element hebt waar je de ladder tegenaan moet zetten. Hierbij hebben we bij van Eldik Ladders een uitzondering. Dat is de driepoot ladder of fruitladder. Deze is ook vrij te plaatsen.

Een ladder plaats je altijd op een vlakke ondergrond. Dit is een niet-gladde en stabiele ondergrond. Het is dus niet toegestaan om de ladder op een krat, tafel of kist te zetten. Is het niet mogelijk om de ladder op een niet-gladde ondergrond te plaatsen? Schaf dan een laddermat aan. Deze voorkomen dat je ladder weg kan glijden.

Dan moet je de juiste hoek bepalen. Volgens de officiële NEN norm betekent dit dat de afstand van de voet van de ladder tot de muur gelijk is aan een kwart van de gebruikslengte van de ladder! Hierbij moet de opstelhoek 65 tot 75 graden zijn! Deze volzin hebben we simpeler gemaakt voor jou. Plaats de ladder tegen het element aan waartegen je omhoog wilt klimmen. Voor dit voorbeeld is dit element de muur. Plaats de ladder tegen de muur. Zet je voeten vlak neer en zorg dat je tenen evenwijdig zijn met de uiteindes van de ladder. Vervolgens strek je beide armen waarbij je armen een hoek van 90 graden hebben met je lichaam. Hierbij sta je rechtop. Nu moet je de bomen van de ladder vast kunnen pakken waarbij je armen gestrekt blijven en je voeten vlak op de grond in de juiste positie. Kun je zo de ladder vast pakken? Dan heb je de ladder veilig geplaatst.

Het plaatsten van een trap is een stuk eenvoudiger. Ook hier is het belangrijk dat je de trap op een vlakke ondergrond zet. Het is niet toegestaan om de trap ergens bovenop te zetten. Hij moet op de grond staan. Zorg ervoor dat de trap volledig is uitgeklapt. Controleer dit goed. Een trap die goed is uitgeklapt kan nooit zomaar in elkaar schuiven.

Nu weet je hoe je een ladder of trap veilig plaatst. Heb je vragen? Bel ons dan gerust!