Van Eldik Ladders – sinds 1891

Passie.

We werken met plezier. Dat zie je terug in onze producten.

Van Eldik Ladders uit Ochten maakt al meer dan 125 jaar houten trappen en ladders. Wat eind 1800 begon als wagenmaker, groeide uit tot een familiebedrijf dat ladders maakte. Hoe kan het ook anders dat ze, gevestigd midden in de Betuwe, fruitladders gingen maken. Door de jaren heen werd het wagen-maken steeds minder belangrijk. Ladders maken is nu het belangrijkste ambacht! De gebroeders van Eldik zijn de vierde generatie ladder makers. 

Vakwerk.

Verder bouwen op wat onze overgroot opa ruim 100 jaar gelden begon.

Het begin

De oorsprong van Van Eldik Ladders ligt in Ochten, middenin de Betuwe. Die streek is alom bekend vanwege de intensieve fruitteelt. Van oudsher plukt men het fruit met de hand. Daarvoor hebben de plukkers ladders nodig, soms wel langer dan 12 meter!

Landleven

Handgemaakt

Al meer dan 125 jaar maken we die houten ladders. Steeds naar de traditie van eeuwenoud vakmanschap. Het magazine Landleven erkende in 2019 het ambacht en maakte een mooie reportage.

Eerlijk hout

Van Eldik Ladders gebruikt eerlijk hout voor haar houten ladders en trappen. Wij verwerken alleen de allerbeste kwaliteit. Oregon Pine of Carolina Pine uit de Verenigde Staten, speciaal voor ons geselecteerd en natuurlijk gedroogd. Dit hout is de basis voor onze ladders. Taai, fijnnervig en nagenoeg kwastvrij. Hieraan voldoen alleen Oregon Pine voor de ladderbomen en essenhout voor de sporten. Na verschillende bewerkingen als machinaal schaven en boren, worden de elementen verlijmd en hydraulisch samengeperst. Hierna volgt het schuren en de intensieve behandeling met lijnolie, daaraan danken de ladders hun fraaie uiterlijk, maar ook zeker de souplesse en stabiliteit. Een garantie voor de lange termijn!

Kwaliteit

Alle zorgvuldige behandelingen tijdens het productieproces dragen bij aan de onbetwiste kwaliteit en betrouwbaarheid. Van Eldik Ladders voldoen bij aflevering stuk voor stuk aan de hoogste veiligheidsnormen volgens het NEN2484 certificaat. Daardoor hebben de houten ladders en trappen een lange levensduur, ook bij intensief gebruik. Natuurlijk hoort daar regelmatig onderhoud en een jaarlijkse controle bij. Wij nemen die zorg graag op ons en verricht voor jou die verplichte keuring.

Duurzaamheid.

Eerlijk duurzaam hout, iets anders gebruiken we niet.

van Eldik ladders

Trappen en Ladders

We maken trappen en ladders. Wat is het verschil? Dat begint al bij de benaming van de onderdelen. Een trap heeft stijlen en treden. Deze zijn beide plat. Doordat de treden plat zijn is het veel eenvoudiger en comfortabel om op te staan. Het sta vlak is immers breed. Je zet de trap ergens neer om te werken waarbij je beide handen vrij hebt.

Een ladder heeft bomen en sporten. De bomen zijn afgerond. Hierdoor pak je ze makkelijk vast om te verplaatsen. Het sta vlak van een sport op een ladder is veel kleiner dan een trede op een trap. Daarom gebruik je een ladder om te klimmen, de ladder te verplaatsen en weer te klimmen. Dit in tegenstelling tot een trap, deze gebruik je veelal op een plaats. Trappen bestaan altijd uit een stuk. Ladders zijn in meerdere delen verkrijgbaar.

Hoogte

De hoogte wordt bepaald door de optrede. De optrede wordt gemeten van de bovenkant van de trede of de sport tot de volgende bovenkant van de trede of de sport. De meest voorkomende optrede is 20 cm. Dit kan per ladder of trap verschillen. Een plateautrap heeft een doorlopende stijl. Hiermee kun je gebruik maken van de bovenste trede.